Åtgärder

Skillnad mellan versioner av "Mina sidor"

Från DAU-handboken

(Skapade sidan med '==Om Mitt SND== SND har tagit fram webbverktyget Mitt SND som används för att dokumentera och publicera data via forskningsdataportalen. Via Mitt SND kommer både forskare...')
 
m
Märke: Manuell återställning
 
(63 mellanliggande versioner av 7 användare visas inte)
Rad 1: Rad 1:
==Om Mitt SND==
==Om Mina sidor==


SND har tagit fram webbverktyget Mitt SND som används för att dokumentera och publicera data via forskningsdataportalen. Via Mitt SND kommer både forskare och DAU åt SND:s tjänster. Arbetsflöden från inlämning av data till publicering ser ut så här:
SND har tagit fram en samling webbverktyg som gemensamt kallas för Mina sidor. Här hittar du verktyg och information för att skapa och hantera databeskrivningar. T.ex. DORIS som används för att skapa och hantera databeskrivningar som ska göras tillgängliga i SND:s forskningsdatakatalog. Verktygen kan användas av forskare, DAU och SND för att hantera, dokumentera och publicera data. Mina sidor nås via ''Logga in'' på [https://snd.gu.se SND:s hemsida] (uppe i högra kanten).  


[[Fil:Arbetsflöde.png|miniatyr|ingen|''Arbetsflöde: Forskare - DAU - SND - Publicering'']]
Du kan logga in genom att använda ditt befintliga konto hos ditt lärosäte (SWAMID-konto) eller ORCID.  


Att hantera och tillgängliggöra forskningsdata enligt SND:s kravbeskrivning är alltså två olika processer som pågår parallellt. Ett flöde för kontroll av metadata och ett flöde för kontroll inkommande data.
Under Mina sidor finns verktyg och information för att skapa och hantera databeskrivningar. Vi har också samlat ett antal genvägar till resurser som kan vara till hjälp i arbetet med att hantera data och förbereda materialet för tillgängliggörande.
 
* DORIS - Skapa och hantera databeskrivningar som ska göras tillgängliga i SND:s forskningsdatakatalog.
* Innan du beskriver data - Att tänka på innan du påbörjar en databeskrivning
* FAQ - Svar på de vanligaste förekommande frågorna
* Hantera data - Stödresurser för datahantering inkl. checklista och guider
 
Som DAU kan du i DORIS se två vyer (forskarvyn och granskningsvyn). Forskare som använder DORIS kan bara se forskarvyn och därmed endast 'Pågående databeskrivningar'.  
När du som DAU är i granskningsvyn kan du se alla databeskrivningar som finns för din organisation. Genom att använda filterfunktionen till höger kan du navigera mellan olika databeskrivningar efter vilken status de har. (Mer om information om statusar finns i avsnittet [[DORIS]]).

Nuvarande version från 12 juni 2023 kl. 14.27

Om Mina sidor

SND har tagit fram en samling webbverktyg som gemensamt kallas för Mina sidor. Här hittar du verktyg och information för att skapa och hantera databeskrivningar. T.ex. DORIS som används för att skapa och hantera databeskrivningar som ska göras tillgängliga i SND:s forskningsdatakatalog. Verktygen kan användas av forskare, DAU och SND för att hantera, dokumentera och publicera data. Mina sidor nås via Logga inSND:s hemsida (uppe i högra kanten).

Du kan logga in genom att använda ditt befintliga konto hos ditt lärosäte (SWAMID-konto) eller ORCID.

Under Mina sidor finns verktyg och information för att skapa och hantera databeskrivningar. Vi har också samlat ett antal genvägar till resurser som kan vara till hjälp i arbetet med att hantera data och förbereda materialet för tillgängliggörande.

  • DORIS - Skapa och hantera databeskrivningar som ska göras tillgängliga i SND:s forskningsdatakatalog.
  • Innan du beskriver data - Att tänka på innan du påbörjar en databeskrivning
  • FAQ - Svar på de vanligaste förekommande frågorna
  • Hantera data - Stödresurser för datahantering inkl. checklista och guider

Som DAU kan du i DORIS se två vyer (forskarvyn och granskningsvyn). Forskare som använder DORIS kan bara se forskarvyn och därmed endast 'Pågående databeskrivningar'. När du som DAU är i granskningsvyn kan du se alla databeskrivningar som finns för din organisation. Genom att använda filterfunktionen till höger kan du navigera mellan olika databeskrivningar efter vilken status de har. (Mer om information om statusar finns i avsnittet DORIS).