Åtgärder

UDig

Från DAU-handboken

Information om uDig

uDig är ett Open source-program och namnet står för User-friendly Desktop Internet GIS. Programmet hanterar GIS-data och rekommenderas av institutionen för geovetenskaper på Göteborgs universitet och är enligt dem ett enkelt och användarvänligt verktyg för nybörjaren. Passar bra för enklare analys.

För att installera programmet verkar det krävas en del kunskaper i hur Java-applikationer fungerar. En korrekt installation av programmet krävs för att kunna spara filer på ett säkert sätt.

Lathund

Dokumentationsmöjligheter

Map- och table-vyn möjliggör redigering av metadata i de Shapefiles som laddats in.

En del saker som görs i programmet, tex öppna och spara filer, loggas i Terminal (Mac) / Kommandotolken (Windows). Det verkar som att text från loggen måste kopieras och sparas manuellt.

I de senare versionerna av uDig finns en documents-vy där filer från dator kan kopplas till valt lager. För varje fil är det det obligatoriskt att fylla i en så kallad Label, och det är möjligt att lägga till en beskrivning. Documents-vyn behöver aktiveras för varje lager där den är av intresse. Högerklicka på lagret i layers-vyn > Properties > Resource > Document > Enable support for resource documents.

Filtyper som stöds i uDig

Shapefiles

Denna samling filtyper består bland annat av filtyperna .shp, .shx och .dbf som alltid används tillsammans. Filerna grupperas genom att ge dem samma prefix och låta dem ligga i samma mapp. Denna samling filtyper är väl dokumenterad och används av flera olika GIS-program. Ur ett långtidslagrings-perspektiv är Shapefiles problematiskt eftersom flera filer behöver användas tillsammans. Detta ökar risken för att någon fil tappas bort.

  • .shp - Shapefile shape format. Den huvudsakliga filen i samlingen shapefiles. En binär fil som innehåller den geometriska datan i vektorform.
  • .shx - Shapefile shape index. Innehåller index till den geometriska datan och gör den sökbar.
  • .dbf - Shapefile attribute format. Databasfil i formatet dBase som innehåller attribut till den geometriska datan.

Bildfiler

  • .tif / .tiff - GeoTIFF. GeoTIFF är en vanlig .tiff-fil med inbäddade koordinater. GeoTIFF-filer kan även öppnas av program som bara hanterar vanliga .tiff-filer, men då utan att läsa in koordinater.

Att öppna och spara en fil

Arbetet i uDig sker i ett fönster indelat i flera olika vyer, bland annat map, project, layers, catalog och en verktygspalett. För att lägga till lager med geografiska data till map-vyn i ett öppet projekt kan Shapefiles användas. Detta görs antingen genom att välja Layer > Add > Files i menyn och öppna en .shp-fil, eller genom att dra in en .shp-fil till map-vyn. På samma sätt går det även att lägga till lager med hjälp av bildfiler, t.ex .tif, .jpeg, eller .png. Data kan också läsas in med hjälp av .csv-filer, som då behöver innehålla information enligt någon typ av coordinate reference system (CRS) / spatial reference system (SRS) för att kunna importeras till uDig.

uDig kan läsa in filer från webbserver i web-vyn, eller genom att dra och släppa länkar till layers-vyn.

uDig laddar inte in filer för de olika lagren i minnet, utan läser dem från sina respektive platser (dator/server).

Filer i ett uDig-projekt kan kan sparas/exporteras en och en som exempelvis nya Shapefiles, som .tif (GeoTIFF) eller PDF. Det går att spara hela uDig-projekt, som får filändelsen .uprj. Projektfilen innehåller endast länkning till ingående filer i projektet (Shapefiles etc), inte de ingående filerna i sig. Vid öppning av en .uprj-fil behöver därför de ingående filerna ligga kvar på samma plats på dator/server.

Källor



Författare: Ida Ahlström, Andrea Carozzi Bjurström, Stina Högvik Hansson & Kristina Lönn

Senast uppdaterad: 2018-06-20