Åtgärder

Transana

Från DAU-handboken

Information om Transana

Transana är ett program för kvalitativt analys för text-, bild-, ljud- och video-filer. Programmet kan införskaffas via https://www.transana.com/, men har en licenskostnad. Den ”gratis”-version som man kan ladda hem är endast en test-version. Denna demoversion har man till sitt förfogande under 30 dagar. OBS! Demoversionen inte är en fullständig programversion. Förutom demoversionen finns Transana i tre olika versioner: Basic lämpar sig för forskning med enkla data i de olika formaten. Transana beskriver denna version som främst tänkt för studenter och mindre erfarna forskare, eftersom man endast kan analysera en mediefil åt gången och ha ett transskript aktivt. Professional-versionen tillhandahåller mer komplexa funktioner för mediedata. Här kan man bland annat analysera textbaserade data och bilder, och flera filer kan bearbetas samtidigt med flera transkripter kopplade till varje fil. Professional är för forskare som arbetar ensamma; jobbar man i en grupp bör man välja Transana Multiuser, som är en version av Transana Professional som stödjer flera användare av samma databas från olika datorer. Den sista versionen tillhandahåller en licens för ett datorlabb, med samma funktioner som Professional. Transana finns för närvarande i version 3.21 (7 november 2017).

Transana beskrivs som ett verktyg för att organisera video- och ljud-klipp. För sådana filer finns det möjlighet att skriva transskript, som enkelt kan synkroniseras med ljud-/videospåret. Notera att Transana inte automatiskt kan producera ett skrivet transskript, det finns ingen funktion för att få tal-till-text.

När man arbetar med Transana arbetar man i ”lager”, som kan innehålla olika sorters transkriptioner eller beskrivningar av datamaterialet (tematisk, rörelse, fonematiskt o.s.v.). Man verkar kunna använda ett obegränsat antal lager, men ett större antal försvårar arbetet och ordningen. Antalet lager som man kan jobba med är individuellt. Informationen i lagren kopplas till tidpunkter eller intervall i ljud- och videospåret. I programmet kan den transkriberade texten även kopplas samman med nyckelord.

Möjligheterna för analys i Transana är något begränsade. Programmet tillhandahåller vissa analysverktyg, men är i första hand ett mellansteg för att underlätta för senare kvalitativ analys. Till de olika transkripten kan man skapa anteckningar för att kunna dokumentera ändringar och övriga metadata som existerar på objektsnivå.

Fördelar med Transana

  • Finns dokumentationsmöjligheter för filer/arbetet
  • Kan användas på flera språk
  • Användarvänligt, enkelt att lära

Nackdelar med Transana

  • Exporten av filer kunde fungerat bättre
  • Har ett eget filsystem, kan inte samarbeta med andra program
  • Få möjligheter och ingen flexibilitet

Det som gör Transana användbart utöver transkription med tidskodning för ljud och video är bl.a. att fönstret för transkriptionen tillåter användaren att dokumentera vad som helst där. Till exempel kan man skapa egna koder för olika rörelser som utförs i videon, koppla dem till tidpunkter/intervall, och därefter undersöka hur många gånger en viss rörelse utfördes. Transana kan även användas som ett verktyg för att koda upp en video eller ljudfil och kan med hjälp av kod och nyckelord göra informationen i videon/ljudfilen sökbar. Transana kan med fördel rekommenderas till bland annat beteendevetare och psykologer som arbetar med analys av inspelningar. Andra vetenskaper som kan inkluderas är bland annat teaterstudier, filmvetare eller övriga forskare som på något vis arbetar med intervjuer och video-/ljudmaterial.  

Lathund

Dokumentationsmöjligheter

Transana tillhandahåller möjlighet till dokumentation kring transkriptionerna via anteckningar. Här kan man skriva en sammanfattning och annan information som man vill inkludera. Alla de här funktionerna (anteckningar, rapporter o.s.v.) kan utföras på alla nivåer: transkript, episod, bibliotek och uppåt. För att skapa en anteckning, högerklicka på transkriptet i Bibliotek (i Databasen, fönstret längst ner till höger) välj Lägg till en anteckning för transkriptionen. Anteckningar kan läggas till i det underordnade biblioteket (där episoden ligger), här kan man även inkludera en rapport/sammanfattning av biblioteket.

Transana sparar automatiskt en transkription varje minut i den databas som man befinner sig i. Detta innebär att filen med vilken man arbetar endast existerar i Transanas databas. För att kunna använda den utanför programmet, för att till exempel öppna sin transkiption i ett annat format, i en annan plattform eller liknande, behöver man spara dokumentet i ett nytt format: klicka på Arkiv > Spara dokument som…, och spara text-transkriptionen som .RTF- eller .XML-fil. Observera att det är rekommenderat att spara sitt dokument i .RTF-format, eftersom det formatet kan öppnas i fler text-hanterings program.

Dokumentation på variabelnivå är någonting som kan existera i Transana, men det rekommenderas att dessa metadata (exempelvis kodförklaringar och liknande) antingen läggs i ett eget transskript, eller att det placeras i början eller slutet av det/de transskript i vilka de används.

Filtyper som stöds i Transana

För att kunna hantera videofiler och spela upp dessa i programmet, måste Transana ha ett stödprogram. Detta program, Quicktime Player, kan laddas hem i en gratisversion, från hemsidan.

Videofiler som Transana stödjer är .MPEG-filer (både .mpeg4 och .mpeg2), .AVI-fil, .MP4-fil och .JPEG-filer, men programmet kan inte hantera .MOV-filer. Transana kan hantera samma videoformat som Quicktime Player. Observera att Transana inte kan arbeta med video som är lagrade på CD och DVD. De ljudfiler som Transana kan hantera representeras av .MP3-filer, .WAV-fil, .AU-fil och .SND-filer. Om textfiler ska importeras kan Transana bara hantera .RTF-filer, .TXT-filer och .XML-filer, men programmet tillåter inte textfiler om de inte är länkade till en video. För att kunna hantera bilder behöver de vara i .JPEG format. Från version 3 kan användaren ta en ”ögonblicksbild” direkt från videon för vidare egen hantering. All form av analys av bilder måste kopplas till nyckelord som i sin tur sedan blir länkade till transskript eller video.

Att öppna och spara en fil

Varje gång programmet öppnas måste man som användare välja en databas att jobba i. Man kan välja en redan existerande eller så kan man skapa en ny. När man skapar en ny databas kommer programmet att informera att denna databas inte existerar och fråga om man vill skapa den.

För att sedan kunna importera en fil, till exempelvis en video, så gör man detta genom att, i fönstret (som heter Data) nere till höger på skärmen, högerklicka på ikonen som heter Bibliotek. Välj Lägg till bibliotek, välj namn och högerklicka igen, nu på det nya biblioteket. För att lägga till en video väljer man, Lägg till en episod. När det är en annan sorts typ av data man vill importera gör man på samma vis, men väljer en annan Lägg till…, beroende på filens format (text, ljud, bild).



Författare: Mathilda Brandby

Senast uppdaterad: 2018-04-04