Åtgärder

Quirkos

Från DAU-handboken

Information om Quirkos

Quirkos 1.5.1 är en programvara som har utvecklats av Quirkos Software, 2014 och är ett CAQDAS Computer Assisted/Aided Qualitative Data Analysis Software mjukvarupaket. Programmet hjälper till att organisera och koda relevanta delar av textbaserad data samt även presentera och jämföra kodad data grafiskt för att lättare kunna göra tolkningar. Det grafiska gränssnittet erbjuder textdata i form av cirklar eller bubblor. För att tydligare visualisera textkällor används också färger för att definiera en serie tematiska bubblor. Quirkos kan hjälpa forskare att förstå och analysera data samt användas som analysverktyg inom flera olika discipliner där kvalitativ forskning är rådande som exempelvis inom hälsa och samhällsvetenskap. Jämfört med andra program är det relativt enkelt att använda men begränsas av att det endast hanterar text.

Möjlighet finns att ladda ner och installera programvaran direkt från webbplatsen https://www.quirkos.com/. En 30-dagars provperiod utlovas från det att programmet börjar användas, vilket senare går över till en aktiveringskod som beställs via programvarans hemsida för en viss bestämd kostnad. Det går även att anskaffa en webbplatslicens för en institution eller ett universitet/högskola. Systemet kan användas både för Windows, Mac och Linux.

Lathund

För att skapa ett projekt i Quirkos behövs först ett antal källor anges. Källorna måste ha formen av text och kan antingen importeras från .txt-filer, -rtf-filer, .docx-filer eller pdf-filer. Det är också möjligt att importera flera källor på en gång i form av en .csv-fil, och att importera källor genom att kopiera och klistra in text. Varje källa kan sedan förses med egenskapsparametrar som definieras av användaren. När källorna är importerade kan källtexterna analyseras och märkas upp med teman, så kallade “quirks”, som sedan används för analysen. När texterna har märkts upp manuellt kan olika typer av rapporter genereras.

Dokumentationsmöjligheter

Ett projekt kan exporteras till en docx-fil där alla källor och dess olika uppmärkningar finns kvar. Det går också att exportera csv-filer som dokumenterar projektet och kan importeras i statistikpaket eller i vissa andra kvalitativa analysprogram.

De koder som används kan beskrivas med en titel och en beskrivning. De kan också arrangeras i olika nivåer. Det är möjligt att exportera endast källor eller endast kodningsstrukturen för användning i ett nytt projekt i Quirkos, vilket ger möjlighet att dokumentera endast koder om så önskas. Formatet som används är dock specifikt för programmet. Det går också att exportera en kodbok i qdc-format. Qdc-formatet är ett nytt format som har tagits fram gemensamt av en grupp tillverkare av program för kvalitativ analys, så kallade CAQDAS-program. De avser att ta fram ett gemensamt exportformat som gör att projekt lättare kan flyttas mellan olika programvaror. I framtiden kommer det alltså troligen att vara möjligt att exportera hela projekt i ett format som kan läsas av de flesta stora CADQAS-programmen.

Quirkos kan skapa rapporter i html eller pdf-format. Rapporterna kan dokumentera hela projektet eller ett urval gjort genom en databassökning, en query. Rapporten innehåller information om vem som har kodat, vilka koder som har valts för vilka textavsnitt med mera. En rapport i html-format blir interaktiv och det går att välja olika vyer, medan en pdf-rapport blir en utförlig rapport lämplig för utskrift.

Filtyper som stöds i [programnamnet]

De vanligaste typerna av textfiler kan importeras, rtf, txt, pdf, docx. För tabulära data används csv. Även html-sidor kan importeras. Det är viktigt att tänka på att Quirkos endast stödjer text och att bilder och tabeller inte kommer med vid import av till exempel pdf:er.

Query reports exporteras i pdf eller html-format. Andra möjligheter att exportera är att välja “Export QRK-file” som skapar en fil med det aktuella projektets kod. Kod kan också sparas i word-formatet docx. Olika fördelar med det ena eller andra formatet ges. Det går också att exportera en kodbok i qdc-format. Databasen kan också exporteras till något annat program om man önskar bearbeta datan där istället. Då används CSV-formatet. Gör det möjligt att analysera i ex. SPSS, Excel eller R.

Då Quirkos använder textfiler, som inte blir så stora, är det enkelt att lagra och kan också delas via e-mail.

Att öppna och spara en fil

  1. Klicka på knappen New Project. Ett dialogfönster öppnas för att välja var det nya projektet ska sparas. Detta måste vara på en lokal dator.
  2. Författarnamn krävs. Författarnamn kan vara initialer, ett fullständigt namn eller till och med en längre anteckning. I dialogrutan för författare kan du identifiera användaren och de förändringar som de gör under varje session.
  3. När du skapar en ny fil har användaren möjlighet att skydda projektet med ett lösenord. Detta kan inte tillämpas på ett redan befintligt projekt. Med den här funktionen kan konfidentiella data hållas säkra, och delas endast med samarbetspartners. När lösenordet har godkänts finns det inget sätt att återställa det, så användaren är ansvarig för att komma ihåg det. Det går inte att öppna en fil om lösenordet försvinner, det gäller även för programutvecklarna, så vi kan inte hjälpa till i sådana situationer.
  4. Quirkos visas horisontellt i två separata vyer. Till vänster är arbetsytan där du kommer att arbeta med Quirks (bubblor). Du kan zooma in och ut ur detta område. På höger sida av skärmen finns textkolumnen, som innehåller dina textkällor och alla knappar för åtgärder relaterade till den.
  5. För att lägga till textfiler, tryck på importknappen (till höger). Det är möjligt att ta in mer än en textfil till Quirkos.
  6. För att skapa Quirkes (bubblor) på arbetsytan, tryck (+) i hörnet av arbetsytan, välj färg och titel på din nya Quirk. Välj texten som ska representeras av en Quirk (bubbla), dra och släpp i arbetsytan.
  7. Spara och dela filer.

Projekt sparas efter varje åtgärd, så det finns ingen anledning att trycka på spara-knappen eller för att spara projektet innan programmet stängs. Men det är också möjligt att spara sitt projekt under ett annat filnamn och i en annan mapp om man önskar ha kvar projektet i ett visst stadium. Använd då “Save As … option” under “Project dialogue”.För att exportera filer, högerklicka i arbetsytan. Du kan välja att exportera data från Quirkos som ett word-dokument, en QRK-fil eller som en CSV-fil.



Författare: Lena Ivarsson, Ulrika Gabrielsson, Sofia Andersson & Lina Andrén

Senast uppdaterad: 2018-06-05