Åtgärder

Open Data Journal for Agricultural Research

Från DAU-handboken

Information om Open Data Journal for Agricultural Research (ODjAR)

Författare: Göran Lindkvist

Senast uppdaterad: 2020-01-12

URL: https://www.odjar.org

Ämnesområden/typ av data: Jordbruk (ULRICHSWEB: Ämneskod Agriculture). Ingen begränsning på typ av data förutom rekommendation att formatet ska vara sådant att det är lätt användbart av andra forskare samt företrädesvis att någon standard för öppet format används.

Redaktionell policy

Open Data Journal for Agricultural Research (ODjAR) ska fungera som ett nav för lagring, kurering och publicering av dataset som en framtida resurs, där originalpublikationerna och författarna får erkännande via citeringar och doi:s för framtida referens. ODjAR publicerar dataset på ett sådant sätt att de är återanvändningsbara för vidare forskning.

Peer review

Tidskriften följer systemet OJS (Open Journal System) arbetsflöde. För att skicka in ett bidrag måste användaren registrera sig samt om man vill, koppla sitt ORCID id till ODjAR (eller skapa samt koppla ett ORCID iD). I registreringsprocessen kan man ange om man vill fungera som granskare (reviewer) också. Redaktören på tidskriften väljer ut granskare (från de som anmält intresse) och artikel som ska bedömas. Systemet har s.k. ”double blind” granskningsprocess, där de som är granskare inte får veta vem författaren/författarna är och tvärtom.

Open access

Tidskriften publiceras som open access (guld). Dokumentationen av datat (artiklar) samt dataset är tillgängliga under licensen CC BY 4.0. Ingen uppgift om avgifter för publicering kan hittas på tidskriftens hemsida (vilket inte utesluter att en sådan avgift finns).

Publicering av dataset

Tidskriften tar emot dataset (se under övrigt nedan), men om datat finns i annat repositorium (t.ex på ett universitet) med en ”persistant identifier” går det bra att länka (”persistant link”). Finns datat tillgängligt någonstans med en DOI kan tidskriften referera till den istället. Det finns ingen uttalad rekommendation var data ska deponeras, men ett exempel på länkat repositorium är Harvard Dataverse (https://dataverse.harvard.edu/dataverse/ODjAR) där tidskriften har en egen sektion (sannolikt där som tidskriften lagrar inlämnade dataset, även om det inte framgår av information på hemsidan). Ytterligare ett exempel på ett länkat repositorium är Leibniz-Zentrum für Agrarlandschaftsforschung (ZALF) Open Research Data Portal (http://open-research-data-zalf.ext.zalf.de).

Artiklarnas struktur

En formatmall finns för nedladdning (word-format: http://common-test.services.geodesk.nl/odjar/ODjAR_Example.docx) som ger en inblick i hur artiklarna ska se ut. I princip är databeskrivningen i artikeln utformad som en vanlig tidskriftsartikel. Det finns en relativt detaljerad beskrivning av vad som ska beskrivas gällande datat (se beskrivning av dataseten nedan). Inga fasta rubriker är specificerade förutom rubriken för referenser. Riktlinjerna för innehållet styr dock i viss mån rubrikerna.

Beskrivning av dataseten

Det är en detaljerad beskrivning av datat i medföljande artikel om riktlinjerna följs. Inget verkar saknas för en återanvändning av datat. Nedan ges en kort översikt:

  • Originalsyftet och bakgrunden till datainsamlingen.
  • Vilka variabler som var en del av datainsamlingen. Vilken utrustning som användes. Vilka variabler som utelämnades.
  • Insamlingsprocessen ska beskrivas.
  • Teknisk information relevant för datat (filformat, filstrukturer etc.).
  • Visualiseringar och statistik som belyser innehållet.

För mer detaljerad information, se den nedladdningsbara mallen samt tidskriftens hemsida: https://odjar.org/about/submissions

Övrigt

ODjAR driftas av universitetsbiblioteket vid Wageningen University & Research (https://www.wur.nl/en.htm) i miljön Open Journal System (OJS). Biblioteket tillhandahåller den nätbaserade publiceringsmiljön, ett dataarkiv (DANS, Dataverse) och förser publikationer och dataset med Digital Object Identifiers (DOI). Universitetsbiblioteket stödjer institutet Wageningen Environmental Research (tidigare Alterra) genom att drifta ODjAR i OJS-miljön.