Åtgärder

MAXQDA

Från DAU-handboken

Information om MAXQDA

MAXQDA20 är ett program från VERBI som hjälper till att organisera, analysera och visualisera främst kvalitativ, men även kvantitativ, data i ett projekt. Eftersom både kvantitativ såväl som kvalitativ data kan analyseras lämpar sig MAXQDA även bra för mixed methods-analyser. Programmet har utvecklats under många år och innehåller en lång rad funktioner och mjukvaran finns för både Windows och Mac. Vill man testa så finns det möjlighet att ladda ned en 30 dagars free trial. Efter nedladdning har man direkt länkar till användarguider såsom Getting started samt Online manual.

Lathund

Gränssnitt

Programvaran är förhållandevis intuitiv även om det ser komplext ut. Mycket av arbetet bygger på deras “four windows” interface (Document system, Code system, Document browser samt Retrieved segments), vilket ger en god sammanställning över de projekt, dokument och kodningar man genomfört. Att starta gör du enkelt genom att klicka på knappen New Project, döp därefter ditt projekt och sedan spara så är du igång. Vill du lägga till en fil till projektet kan du dra den till Document system-fönstret.

Data kan delas mellan olika deltagare i ett projekt. Data av en lång rad olika slag (texter, bilder och ljud) kan importeras och organiseras på olika sätt. I Document browser-fönstret ges möjlighet att på olika sätt koda upp texten med koder som har angetts i Code system-fönstret, exempelvis hierarkiskt (upp till elva nivåer). Avancerade sökfunktioner finns och kodad data kan återvinnas från hela projektet i Retrieved segments-fönstret. Programmet innehåller även olika funktioner för att på olika sätt visualisera data, till exempel i olika färgkoder. Det finns även möjlighet att lägga till kommentarer, Memos, som sedan blir sökbara (antingen tillsammans med övrig text eller helt separat) precis som koderna också är sökbara för vidare analys. Vill du bara föra på en kort kommentar för ditt minne finns en funktion för Comments.

Att öppna och spara en fil

I MAXQDA är samlingsnamnet för filerna man har i sin arbetsyta projekt. I menyn till vänster finns genvägar för att skapa nya projekt, öppna senast använda projekt, eller genom knappen “open” leta efter projekt att öppna från hårddisken, där själva filen sparas. Versionen MAXQDA20 sparar projekt under filtypen .mx20 (äldre versioner av programmet har exempelvis filtyperna .mx4, .mx5 och .mx12). Arbetet sparas hela tiden automatiskt i bakgrunden. Allt man gör i projekt sparas omedelbart. Text, memos och MAXMaps sparas med ett par minuters mellanrum. Alla förändringar i ett projekt sparas när man stänger ner programmet. Man kan också välja “save as” i Home-menyn och spara en ny version av projektet (tänk på att det kan vara bra att kontinuerligt spara en back-up på en extern disk via denna funktion). Däremot kan man inte spara över ett projekt man håller på att arbeta i.

Dokumentationsmöjligheter

Möjligheter finns att lägga dokumentation till varje importerad fil. Oftast har man flera filer, till exempel olika intervjuer, för ett projekt. Dessa kan man sedan samla i en gemensam mapp som man döper med lämpligt namn. Du kan därefter också, för dina dokument, skapa underkategorier i en egen mapp. Det blir då enkelt att sedan importera dina filer till rätt mapp. Allt för att skapa ordning och tydlighet inför analysen.

Efterhand som du arbetar med analysen kan du eller någon annan i gruppen göra noteringar eller koder till texten. Skulle du vilja ha ut dokumentationen på papper går det att skriva ut inte bara texten utan även koder och meddelanden/kommentarer.

Det finns ett flertal olika sätt att koda dina data. I en lång textfil går det exempelvis att göra sökningar på ord (enstaka såväl som kombinerade sökningar med OR eller AND) som du därefter kan ange en kod. Koderna kan också ges olika färger. Till varje kod kan du också lägga en beskrivande och förklarande text. Koderna kan också grupperas hierarkiskt (i nivåer) och i olika set. Har du ett komplext kodsystem går det att få fram en informativ överblick. Ett kodsystem går också att exportera för att användas i flera projekt, eller till en kodbok. Likväl kan du importera ett kodsystem från en excelfil.

En lite annorlunda kodningsmöjlighet i MAXQDA som är värd att nämna är emojiliknande emoticodes. Förutom att ange textkoder genom sökningar går det också att exempelvis markera text i en fil som öppnas i Document browser-fönstret och “dra” till rätt kod i Code system-fönstret (alternativt till rätt kod i ett separat customiserat favoritkodfönster). Samma tillvägagångssätt gäller för bilder, där du med en justerbar ruta markerar olika delar av en bild, som därefter tilldelas en kod. Filmer kodas genom markeringar i “tidslinjen” som därefter tilldelas en kod.

För att kunna göra djupare analyser av specifika kodade segment kan du aktivera de aktuella filerna (text, bild eller film) och därefter aktivera de koder du vill arbeta vidare med. Då öppnas en beskrivning av de kodade segmenten upp i Retrieved segments-fönstret. Dessa segment kan därefter bearbetas (exempelvis kodas igen) och analyseras vidare på olika sätt, till exempel genom visualiseringar eller för den delen exporteras till excelfiler, textfiler eller html.

Filtyper som stöds i MAXQDA

Programmet tillåter uppladdning av dokument i en lång rad filtyper av olika slag: text, tabeller, ljud, video, bild etc och från referenshanteringssystem (Citavi, EndNote, Mendeley, Zotero). För en komplett lista, se Data Types i manualen. Export av data kan göras från MAXQDA till program som Excel och SPSS. Det är också sedan version MAXQDA 2020 möjligt att “arkivera” projektets hela dataset, inklusive eventuella externa filer (som t ex ljud- och videofiler) i en enda ZIP-fil. Några av de format som programmet kan exportera data i är: XLS/X, HTML, RTF, TXT, PNG, SVG (vissa men inte alla av dem är lämpade för långtidsbevarande). Olika dokumenttyp kan exporteras i olika format, t.ex. kan Retrieved segments exporteras som Excel-, Word- eller HTML-dokument. För mer info, se Export Documents i manualen. MAXQDA sparar ljud, bild och videofiler i en extern folder och inte i själva projektfilen. Därför finns det inga begränsningar för hur stor en fil som används kan vara. Det är din datorkapacitet som avgör hur snabbt och lätt det går att arbeta med en fil. Du kan inte heller redigera en video eller ljudfil i MAXQDA. Det finns ett fönster för manuell transkribering av en audiofil, men inget stöd för automatiskt transkribering.

Då MAXQDA och filerna du arbetar med sparas lokalt på din dator och är ett enanvändarsystem finns det ingen möjlighet att samarbeta flera personer online med en specifik fil. Däremot finns förslag på olika sätt att samarbeta på andra sätt i onlineguiden här

Källor

VERBI (2020). Online Manual MAXQDA 2020 https://www.maxqda.com/help-mx20/welcome [2021-05-21]

VERBI (2020). MAXQDA 2020 Video Tutorials https://www.maxqda.com/maxqda-2020-video-tutorials [2021-05-21]



Författare 2018: Daniel Gunnarsson, Per Nyström, Mattias Rieloff, Gustaf Sjöstedt & Signe Wulund

Författare 2021: Carolin Rebernig, Charlotta Eskilson, Hanna Östholm, Mikael Ottoson

Senast uppdaterad: 2023-05-31