Åtgärder

Elan

Från DAU-handboken

Information om Elan

Elan är ett program som främst är tänkt att användas i syfte att analysera ljud, bild eller video. Programmet beskrivs som ett professionellt verktyg som kan skapa komplexa annoteringar för video- och ljudresurser. Elan är gratis att använda och finns att hämta på hemsidan för The Language Archive. Framför allt är Elan tänkt att vara ett program för transkription, både för tal/sång/ljud och även rörelser/gester/video.

Det finns många olika funktioner som forskare kan använda sig av som stöd för att kunna tolka och analysera sitt material. Elan erbjuder inte användaren ett enkelt sätt att transkribera ljudet/videon, utan är istället tänkt som ett program i vilket man kan registrera rörelser i videon, hur lång tid rörelsen tar, dokumentera intonation i rösten och mycket mer. Flera olika discipliner kan ha användning för Elan; som transkriptionsverktyg fungerar det i princip på vilket material som helst, så länge det är i rätt filformat (nedan). Möjlighet finns att beskriva till exempel teman i musik, ljudeffekter, kameravinklar, kamerarörelser, dialog, ansiktsuttryck m.m.

Man kan skapa ljudigenkänningar för att kunna identifiera olika mönster eller variationer. Möjligheterna för rörelseregistreringarna kan kopplas till specifika tidsintervall och flera filmade personers registreringar kan ligga parallellt med varandra för att enklare kunna studeras och jämföras. Observera dock att alla rörelseregistreringar behöver skapas och registreras och kodas manuellt; det finns ingen funktion i Elan som kan göra detta automatiskt.

Lathund

Den här beskrivningen rör Elan, version 4.9.4, som släpptes 19 maj 2016. Senaste versionen är 5.1 (21 december 2017).

Elan kan rekommenderas för forskningsprojekt med behov av att undersöka och analysera olika former av video och/eller ljud, med funktionalitet för att transkribera såväl ljud som rörelser. Detta kan innefatta bland annat språkvetare, beteendevetare, etnologer, filmvetare och teatervetare.

Dokumentationsmöjligheter

Tal, rörelser, annan form av ljud eller vad man än kan tänkas vilja dokumentera i Elan skapas som en annotering. Annoteringar är en funktion som kan användas på många olika vis. Bland annat kan man tillämpa annoteringar för att registrera varierande händelser som sker i video- eller ljudfilen. När en annotering skapas, börjar man med att markera det tidsintervall under vilket det sker någonting i filen. Därefter skrives händelsen in, exempelvis med en kod för att markera att det handlar om en rörelse med höger hand, eller liknande. OBS! Om ett kodningssystem används bör en kodförklaring skapas i samband med transkriptionen, så att betydelserna och kontexten inte försvinner. En kodförklaring måste skapas manuellt i ett textbehandlingsprogram, eftersom Elan inte kan skapa eller importera textfiler.

Programmets grafiska gränssnitt, där man ser tidsförloppet, ljudvågorna med mera, fungerar som en tvådimensionell tabell. Denna tabell har rader i vilka man kan arbeta, och kolumner som representerar tidsintervall. För att skapa en annotering behöver man ha en rad i tabellen. Man kan välja i vilken ordning olika annoteringsrader ska komma, och huruvida de ska vara en underkategori, för till exempel en persons olika förehavanden i en video. Användaren kan skapa ett obegränsat antal annoteringar till den fil med vilken man arbetar, men om en utomstående användare ska kunna tolka annoteringarna är det viktigt att även kommentera dem. I Elan kan man skriva både kortare kommentarer till annoteringarna, men också längre förklaringar av vad man har uppmärksammat. Programmet är mer lämpat för kortare annoteringar, men om man vill skriva en längre kommentar kam man göra det genom att länka en kommentar till sin kortare annotering. Det är möjligt att skapa en annoteringsrad i vilken man inkluderar kodförklaringarna, så är all metadata samlad och finns tillgänglig tillsammans. Det kan lämnas till användaren att avgöra om detta är ett praktiskt sätt att samla sina kodförklaringar eller inte.

Elan är inte ett program som stödjer några avancerade analyser, utan är mer tänkt som ett hjälpmedel för att transkribera och för annan liknande dokumentation av vad som sker i ljud- och/eller video-filen.

Filtyper som stöds i Elan

Elan tillåter inte att man importerar olika typer av textfiler, eftersom programmet helt enkelt inte är tänkt att användas för textanalys. När man sparar sina annoteringar skapas en textfil anpassad för Elan. Denna fil är i .EAF-format (den enda textfiltyp som kan användas i programmet). Det är i denna fil som all information och allt arbete som har gjorts i Elan, sparas. .EAF-filer kan bara öppnas enkelt i Elan. Filformatet är emellertid en .XML-fil, ur vilken man skulle kunna plocka ut annoteringarna för att skapa en egen textfil, men detta är något som kräver specialkunskaper.

I övrigt kan Elan hantera följande filformat: .MPG, .MPEG, .WAV, .MP4, .MPG4, .MOV och .QT

Att öppna och spara en fil

Som program kan Elan bara hantera en fil åt gången i ett fönster. Flera filer kan vara öppna samtidigt men kan inte vara länkade till varandra, eftersom de då ligger i separata fönster (som om man skulle ha två olika program öppna samtidigt). För att öppna ett nytt projekt, eller en ny analys, i Elan, vänsterklicka på fliken Fil (Elan finns i olika språkversioner, så kommandon kan ha olika namn). När fliken är öppen kan man välja om det är en ny fil som ska öppnas eller om det är ett redan påbörjat projekt som man vill fortsätta att arbeta med.

Efter att man har jobbat och vill spara sitt projekt klickar man på Fil igen, och väljer Spara eller Spara som.



Författare: Mathilda Brandby

Senast uppdaterad: 2018-04-04