Åtgärder

ArcGIS Pro

Från DAU-handboken

Information om ArcGIS Pro

ArcGIS är en plattform av program inriktade mot arbete med kartor och geografisk information. Den här typen av program benämns ofta Geographical Information Systems (eller kortfattat GIS-program), och är program som organiserar och visualiserar geospatial information. Stommen för GIS-program ligger i att skapa databaser av information angående lokaliseringen av objekt/kännetecken i ett ”landskap”.


Programmet finns i flera versioner bland annat ArcGIS Pro (desktop) och ArcGIS Online (webbaserat). Den senare har begränsade analysfunktioner, men används för att dela arbete. Möjlighet för provperiod finns. Ett flertal olika appar finns till exempel för att möjliggöra fältarbete och integration med navigeringsprogram. Då programmet är komplext och har funnits under en längre tid och under olika namn och versioner är risken för namnförvirring stor. Vid kontakt med forskare bör det därför i ett tidigt stadium klarläggas vilken version av programmet som vederbörande använder.


ESRI som ligger bakom ArcGIS erbjuder bra guider för ArcGIS. Dessa finns för versionerna 10.3-10.6. Det finns även mycket fritt tillgängligt material online.

Samkörning mellan online och desktopversion

Det går att samköra online och desktopversionerna. Under File finns ArcGIS Online där kan man logga in med sitt konto för att komma åt dina sparade uppgifter som du har online. Du kan då också välja att ladda upp sparade data från desktop till online versionen. I onlineversionen välja att spara data privat, i grupper där man bestämmer vem som har tillgång eller helt öppet tillgängligt på ArcGIS online.

Lathund

ArcGIS Pro 2.1, en desktop version. Finns även ett annat ArcGis Desktop paket med senaste version 10.6.1.

Dokumentationsmöjligheter

Objekt som kartor, projekt, dataset kan förses med metadata. Som standard används en ganska enkel metadatastil, men det går att välja en mer detaljerad stil som följer etablerade standarder ex. ISO. I den enkla metadatastilen ingår information om vem som skapat objektet, samt vilka typer av lager som ingår. Detta skapas automatiskt. Man kan även manuellt lägga till en beskrivning av objektet, användarvillkor och taggar samt attribuera de som varit med och tagit fram objektet.

Filtyper som stöds i ArcGIS Pro

ArcGIS Pro stöder en stor mängd datatyper/format. Det varierar om de går att skapa, läsa eller redigera filen i programmet. Exempel på format som kan användas för såväl import och export är .wrl, .html, .zip och .json.  En överblick över de datatyper som stöds och hur data kan hanteras finns på programmets hjälpsidor. Det går att spara packages, komprimerade filer med GIS-data, för hela projekt eller enbart kartor, lager mm. Flera av dessa packages kan endast användas i ArcGIS Pro. Det går även att spara kartor och lager som separata filer. Men sparas de i ArcGIS Pro 2.0 kan de inte öppnas i äldre versioner.

Att öppna och spara en fil

Det är enkelt att skapa ett nytt projekt eller öppna ett befintligt projekt. Efter man skapat ett projekt lägger man till kartor, lager och geodata.

  • Att lägga till en karta gör man enklast genom att öppna fliken Insert i projektgruppen och sedan klicka på New Map.
  • Man kan lägga till lager för att t.ex. illustrera något på kartan.
  • Du kan hämta geodata genom att klicka på Portal-fliken i Catalog-rutan. Du får då möjlighet att t.ex. hämta fria data från ArcGIS online eller Living Atlas of the world. Du kan även hämta data från en fil på den egna datorn.
  • Spara kartan som ett paket genom att till exempel trycka Ctrl+s. Då sparas projektet i filformatet .aprx som samlar bland annat kartor, layouter, animationer mappar i en projektfil.

Metadata

I ArcGIS går det att skapa och modifiera metadata. Utöver ArcGIS egen standard så finns det möjlighet att öppna en metadatahanterare och skapa metadata i det format som passar. Det finns även möjlighet att välja mellan fem förvalda standarder. De fem förinstallerade standarderna är ISO 19139 Metadata Implementation Specification, ISO 19139 Metadata Implementation Specification GML3.2, North American Profile of ISO 19115 2003, INSPIRE Metadata Directive och FGDC CSDGM Metadata. Dessa har alla stora likheter mellan varandra och alla är erkända standarder inom området för spatiala data.

För att välja ett av de metadataformat som ArcGIS erbjuder gå till Customize och välj där ArcMap/ArcGlobe/ArcCatalog/ArcScene Options. Detta gäller för ArcGIS 10.3-10.6.

Det går att modifiera metadata så att de stämmer överens med med det som erfodras från ens projekt. I Catalog tree högerklicka på objektet som skall modifieras. Välj sedan Item Description och gå in och redigera metadatan (gäller för ArcGIS 10.3-10.6). I metadataläget kommer man att se ArcGIS grundläggande metadataformat. Detta ligger kvar oavsett vilket annat format som väljs eller om man modifierar metadata själv.

Källor



Författare: 2018: Urban Andersson, Alejandro Crespo, Anders Karlsson, Greta Linder. 2019: Elisabeth Näverå, Johanna Österåker, Rosa Lönneborg, Ted Gunnarsson, Petra Thorsson

Senast uppdaterad: 2019-02-28