Åtgärder

Open Data Journal for Agricultural Research

Från DAU-handboken

Information om Open Data Journal for Agricultural Research (ODJAR)

Författare: Göran Lindkvist

Senast uppdaterad: 2020-01-12

URL: https://www.odjar.org

Ämnesområden/typ av data: Jordbruk (ULRICHSWEB: Ämneskod Agriculture). Ingen begränsning på typ av data förutom rekommendation att formatet ska vara sådant att det är lätt användbart av andra forskare samt företrädesvis att någon standard för öppet format används.

Redaktionell policy

Open Data Journal for Agricultural Research (ODjAR) ska fungera som ett nav för lagring, kurering och publicering av dataset som en framtida resurs, där originalpublikationerna och författarna får erkännande via citeringar och doi:s för framtida referens. ODjAR publicerar dataset på ett sådant sätt att de är återanvändningsbara för vidare forskning.

Peer review

Tidskriften följer systemet OJS (Open Journal System) arbetsflöde. För att skicka in ett bidrag måste användaren registrera sig samt om man vill, koppla sitt ORCID id till ODjAR (eller skapa samt koppla ett ORCID iD). I registreringsprocessen kan man ange om man vill fungera som granskare (reviewer) också. Redaktören på tidskriften väljer ut granskare (från de som anmält intresse) och artikel som ska bedömas. Systemet har s.k. ”double blind” granskningsprocess, där de som är granskare inte får veta vem författaren/författarna är och tvärtom.

Open access

[Är tidskriften open access? Guld/grön? Kostar det att publicera sig i tidskriften och i så fall hur mycket? Används CC-licenser?

Publicering av dataset

[Tar tidskriften emot dataset eller var rekommenderar de att man deponerar data?]

Artiklarnas struktur

[Finns det en särskild struktur i tidskriftens artiklar? Används fasta rubriker? Var läggs fokus? Finns det några andra utmärkande drag för artiklarnas struktur och innehåll?]

Beskrivning av dataseten

[Vilka uppgifter får vi om datasetet? Är det något som saknas för att man ska kunna återanvända datasetet?]

Övrigt

[Annat av intresse?]

Källor

[Om relevant; ta annars bort rubriken]