Åtgärder

Skillnad mellan versioner av "Data Journals"

Från DAU-handboken

(Utökad introduktion till datatidskrifter)
Rad 1: Rad 1:
Data journals är en ny typ av publikationer som fokuserar på att publicera beskrivningar av dataset snarare än traditionella forskningsartiklar. Det finns data journals som enbart publicerar databeskrivningar och data journals som  publicerar flera typer av artiklar, inklusive datapublikationer.
I så kallade datatidskrifter (data journals) kan man publicera forskningsdata som granskade artiklar. Datatidskrifter är en ganska ny typ av publikation som idag finns inom flera ämnesområden. Vissa datatidskrifter publicerar både vetenskapliga artiklar med presentationer av forskningsrön och utförliga beskrivningar av olika datamaterial (dataartiklar), andra publicerar endast dataartiklar. Dataartiklarna innehåller också information om hur man kan få tillgång till data, till exempel genom ett unikt ID i ett datarepositorium eller med en PID (beständig identifierare). Bidrag till datatidskrifter granskas vetenskapligt på motsvarande sätt som andra tidskriftsartiklar (med ''peer review''), och en dataartikel ses ofta som mer meriterande än att ”bara” tillgängliggöra data.


Se [[Lista över data journals|listan över data journals]] för att läsa mer om vilka data journals finns dokumenterade.
Det finns datatidskrifter med olika, mer eller mindre breda, inriktningar. Se [[Lista över data journals|listan över data journals]] för att läsa mer om vilka data journals finns dokumenterade här i handboken.

Versionen från 11 januari 2020 kl. 08.27

I så kallade datatidskrifter (data journals) kan man publicera forskningsdata som granskade artiklar. Datatidskrifter är en ganska ny typ av publikation som idag finns inom flera ämnesområden. Vissa datatidskrifter publicerar både vetenskapliga artiklar med presentationer av forskningsrön och utförliga beskrivningar av olika datamaterial (dataartiklar), andra publicerar endast dataartiklar. Dataartiklarna innehåller också information om hur man kan få tillgång till data, till exempel genom ett unikt ID i ett datarepositorium eller med en PID (beständig identifierare). Bidrag till datatidskrifter granskas vetenskapligt på motsvarande sätt som andra tidskriftsartiklar (med peer review), och en dataartikel ses ofta som mer meriterande än att ”bara” tillgängliggöra data.

Det finns datatidskrifter med olika, mer eller mindre breda, inriktningar. Se listan över data journals för att läsa mer om vilka data journals finns dokumenterade här i handboken.