Åtgärder

Skillnad mellan versioner av "IUCrData"

Från DAU-handboken

Rad 22: Rad 22:
=== Publicering av dataset ===
=== Publicering av dataset ===


[Tar tidskriften emot dataset eller var rekommenderar de att man deponerar data?]
Tidskriften publicerar dataset och författaren uppmanas att skapa en DOI till sin rådata och att arkivera rådatan i ett repositorium. DOI:en ska sedan anges och en länk från artikeln till datasetet kommer att skapas.


=== Artiklarnas struktur ===
=== Artiklarnas struktur ===


[Finns det en särskild struktur i tidskriftens artiklar? Används fasta rubriker? Var läggs fokus? Finns det några andra utmärkande drag för artiklarnas struktur och innehåll?]
Det rör sig alltså om datatidskrifter med en särskild formalia där fasta rubriker används. Samtliga artiklar följer samma upplägg även om det kan vara mer eller mindre utförligt och ibland har man tagit bort en rubrik, såsom uppgifter om finansiärer.
Fokus läggs på att detaljerat beskriva kristallstrukturerna i atomer utifrån olika kemiska parametrar. Artikeln inleds med en kort beskrivning och nyckelord och en CCDC referens samt länk till liknande artiklar och Power Point bilder. Varje artikel har sedan en 3D bild av atomstrukturen och en bild på det kemiska schemat. Därefter kommer en beskrivning av kristallstrukturen där det som regel finns en till två figurbilder (ibland fler) och därefter en tabell över komponenterna i kristallstrukturen. Sedan kommer en beskrivning över ”Synthesis and crystallization” (består av en kort skriftlig beskrivning), därefter ”Refinement” med en kort textbeskrivning och en tabell med detaljer från experimentet. Sedan kommer ”Structural data” med ytterligare tabeller med detaljer om kristalldatan (crystal data, data collection, refinement, special details – geometry, fractional atomatic coordinates and isotropic or equivalent isotropic displacement parameters, atomic displacement parameters, geometric parameters, hydrogen-bond geometry). Det är tabeller med koordinater över atomerna och isotoperna och olika parametrar. Slutligen kommer rubrikerna ”Acknowledgements” där man kort tackar t ex ett forskningscentrum och ibland anges ”Funding Information” där finansiärerna till projektet redovisas och avslutningsvis har man alltid med referenser där man hänvisar till artiklar som använts.
 
 


=== Beskrivning av dataseten ===
=== Beskrivning av dataseten ===


[Vilka uppgifter får vi om datasetet? Är det något som saknas för att man ska kunna återanvända datasetet?]
Detaljerade beskrivningar ges om atomstrukturen i ett solitt material. Man får bilder på atomstrukturen i 3D modell och en bild av den kemiska strukturen samt att man med ytterligare tabeller och figurer beskriver atomstrukturen.


=== Övrigt ===
=== Övrigt ===


[Annat av intresse?]
IUCrData finns med i DOAJ (DOAJ Seal – 28 maj 2019).
Tidskriften har givits ut sedan 2016 med 12 ”nummer” (Part) per år.
3D-modeller som går att vrida och zooma. Även varje enskild ”datadel” i datasetet är klickbar och visar (gulmarkerad) den del av molekylen som avses i 3D.
Det finns möjlighet att aktivera ”highlighting” till Dictionary of Crystallography och IUPAC Gold Book som gör vissa termer länkade till någon av dessa resurser.

Versionen från 22 april 2021 kl. 06.22

Information om IUCrData

Författare: (Charlotta Eskilson, Anders Danielsson, Charlotte Borgerud, Andreas Hellgren, Peter Rohlin)

Senast uppdaterad: 2021-04-22

URL: https://iucrdata.iucr.org/x/index.html

Ämnesområden/typ av data: Kristallstrukturen av oorganiska, metallorganiska eller organiska föreningar, kemi (kristallografi)

Redaktionell policy

Tidskriften tar emot korta beskrivningar av dataset som rör kristallografi och angränsade vetenskapliga områden, dvs experimentella vetenskaper som studerar atomstrukturer i solida material.

Peer review

Peer review är singelblind – granskarna är okända för författaren, författaren är känd för granskarna. Mycket tydlig beskrivning av hur processen går till. Manuskript skickas in online och går först till en Main editor som beslutar om artikeln är lämplig för granskning (peer review) eller om den ska avböjas utan granskning. De förstnämnda går sedan vidare till en co-editor som utser granskare. Författare kan själva föreslå någon lämplig expert men beslutet ligger hos co-editor. Vanligen krävs två granskningsrapporter för att co-editor ska kunna fatta beslut om att acceptera, avslå eller be författaren revidera manuskript enligt granskarnas kommentarer. Vid smärre revideringar antas manuskriptet vanligen utan ytterligare en omgång granskning. Vid mer omfattande revideringar kan behövas en ny granskning innan publicering. Manuskripten och granskningen behandlas konfidentiellt. Skulle det uppstå meningsskiljaktighet mellan författare och co-editor avgörs ärendet av main-editor enligt fastlagd procedur.

Open access

Gold OA, open access-licens identisk med CC-BY. APC 300 USD ska täcka granskning, produktion, plattform och online-arkivering. Rabatt vid förskottsbetalning.

Publicering av dataset

Tidskriften publicerar dataset och författaren uppmanas att skapa en DOI till sin rådata och att arkivera rådatan i ett repositorium. DOI:en ska sedan anges och en länk från artikeln till datasetet kommer att skapas.

Artiklarnas struktur

Det rör sig alltså om datatidskrifter med en särskild formalia där fasta rubriker används. Samtliga artiklar följer samma upplägg även om det kan vara mer eller mindre utförligt och ibland har man tagit bort en rubrik, såsom uppgifter om finansiärer. Fokus läggs på att detaljerat beskriva kristallstrukturerna i atomer utifrån olika kemiska parametrar. Artikeln inleds med en kort beskrivning och nyckelord och en CCDC referens samt länk till liknande artiklar och Power Point bilder. Varje artikel har sedan en 3D bild av atomstrukturen och en bild på det kemiska schemat. Därefter kommer en beskrivning av kristallstrukturen där det som regel finns en till två figurbilder (ibland fler) och därefter en tabell över komponenterna i kristallstrukturen. Sedan kommer en beskrivning över ”Synthesis and crystallization” (består av en kort skriftlig beskrivning), därefter ”Refinement” med en kort textbeskrivning och en tabell med detaljer från experimentet. Sedan kommer ”Structural data” med ytterligare tabeller med detaljer om kristalldatan (crystal data, data collection, refinement, special details – geometry, fractional atomatic coordinates and isotropic or equivalent isotropic displacement parameters, atomic displacement parameters, geometric parameters, hydrogen-bond geometry). Det är tabeller med koordinater över atomerna och isotoperna och olika parametrar. Slutligen kommer rubrikerna ”Acknowledgements” där man kort tackar t ex ett forskningscentrum och ibland anges ”Funding Information” där finansiärerna till projektet redovisas och avslutningsvis har man alltid med referenser där man hänvisar till artiklar som använts.


Beskrivning av dataseten

Detaljerade beskrivningar ges om atomstrukturen i ett solitt material. Man får bilder på atomstrukturen i 3D modell och en bild av den kemiska strukturen samt att man med ytterligare tabeller och figurer beskriver atomstrukturen.

Övrigt

IUCrData finns med i DOAJ (DOAJ Seal – 28 maj 2019). Tidskriften har givits ut sedan 2016 med 12 ”nummer” (Part) per år.

3D-modeller som går att vrida och zooma. Även varje enskild ”datadel” i datasetet är klickbar och visar (gulmarkerad) den del av molekylen som avses i 3D. Det finns möjlighet att aktivera ”highlighting” till Dictionary of Crystallography och IUPAC Gold Book som gör vissa termer länkade till någon av dessa resurser.