Åtgärder

Filhantering hos SND

Från DAU-handboken

På den här sidan kan du läsa om arbetsgången för hantering av filer för inkomna databeskrivningar hos SND CARE.
Under dataflödespiloten kopplades lärosätesspecifika ytor till SND:s system, och filhanteringen på dessa ytor har samma upplägg som för SND och bör hanteras enligt SND:s rutin. Gäller följande organisationer:

  • Göteborgs universitet
  • Högskolan i Borås
  • Högskolan i Halmstad
  • KTH
  • Malmö universitet
  • SLU

När permanenta lagringslösningarna finns på plats, med koppling till DORIS, kommer varje organisation att behöva hantera filer (data, metadata och tillhörande dokumentationsfiler) på ett strukturerat sätt. Det är upp till varje nätverksmedlem att finna en struktur som passar den egna organisationens behov. SND finns som stöd för diskussionerna och vi delar gärna med oss av våra rutiner.

Filhantering

2021-10-13: Texten kommer uppdateras med ny filstruktur, mail har gått ut till berörda DAU:er.

Filhantering för databeskrivningar under sluten referensgranskning (closed review) Om forskaren markerat att data ska göras tillgängligt för sluten referensgranskning (Closed Review) så ska data hanteras som vanligt. Systemet känner automatiskt av om fältet är ifyllt i formuläret (se bilden nedan) visar då upp de filer som ska synas i katalogen, utan att någon distributionsmapp är skapad. (Datafiler i datasets för databeskrivningar som har tillgänglighetsnivån beställning visas inte upp.)

caption

Lösningar för långtidslagring

I nuläget finns det ingen fast lösning för långtidslagring av forskningsdata som kommer att användas av alla DAU:er på alla lärosäten.

Svensk Nationell Datatjänst använder för närvarande SNIC (Swedish National Infrastructure for Computing) för att lagra forskningsdata som deponeras och tillgängliggörs av forskare via SND.

I framtiden planeras en mer omfattande lösning via SUNET (Swedish University Computer Network) där noder byggs upp på flera lärosäten. Även lärosäten utan egen nod ska kunna köpa kapacitet i denna lösning.