Åtgärder

Skillnad mellan versioner av "Data - Open Access Journal of 'Data in Science'"

Från DAU-handboken

Rad 50: Rad 50:
Förlagets peer review process https://www.mdpi.com/reviewers [2019-03-22]
Förlagets peer review process https://www.mdpi.com/reviewers [2019-03-22]


Snabb peer review https://www.mdpi.com/journal/data
Snabb peer review och peer review vouchers https://www.mdpi.com/journal/data


Wikipedia om förlaget https://en.wikipedia.org/wiki/MDPI [2019-03-22]
Wikipedia om förlaget https://en.wikipedia.org/wiki/MDPI [2019-03-22]


Norska listan, förlaget https://dbh.nsd.uib.no/publiseringskanaler/KanalForlagInfo.action?id=26778 [2019-03-22]
Norska listan, förlaget https://dbh.nsd.uib.no/publiseringskanaler/KanalForlagInfo.action?id=26778 [2019-03-22]

Versionen från 22 mars 2019 kl. 10.17

Information om Data — Open Access Journal of ʻData in Scienceʼ

Författare: (namn) Karin Stenbeck, Petra Thorsson m.fl Senast uppdaterad: 2019-03-21

URL: https://www.mdpi.com/journal/data

Ämnesområden/typ av data: Naturvetenskap, vård och medicin, ekonomi och näringsliv, forskningsdata, experimentella data.

Redaktionell policy

Data är en open access-tidskrift som syftar till att förbättra insynen och återanvändningen av data.

Peer review

Tidskriften har en riktlinje för hur peer-review skall gå till, men hänvisar även till förlagets riktlinjer. Tidskriftens riktlinjer är för publikationstypen "Data descriptor" och behandlar tre delar av data: beskrivning av data, kvalité av data och tillgång, arkivering och metadata av data. Utöver detta så har förlaget rekommendationer rörande peer review på sin hemsida. Reviewes skall skriva kortare rapporter kring publikationen samt ge rekommendation kring om den skall publiceras och till vilken grad den behöver bearbetas.

Tidskriften skriver att review-processen är kort och i snitt är den 16.5 dagar. Det är en single blind review-process, men varje år tackas alla reviewers i ett speciallnummer av tidskriften. Reviewers som ger "timely, thorough peer-review report[s]" erhåller vouchers för att själv få publicera i någon av MDPIs tidskrifter.

Open access

OA, CC BY licens.

Ingen APC kostnad än, efter 30 juni 2019 en kostnad på 1000 schweizerfranc.

Publicering av dataset

Tidskriften vill att forskare deponerar data i ett repository alternativt att man publicera data och filer som kompletterande information.

Dataset och filer som överskrider 60 MB ska deponeras hos speciella tjänsteleverantörer eller i ämnesspecifika repositorier. För lista på repositoriter specialiserade på vetenskaplig och experimentell data, hänvisar tidskriften till databib.org eller re3data.org.

Artiklarnas struktur

(Finns det en särskild struktur i tidskriftens artiklar? Används fasta rubriker? Var läggs fokus? Finns det några andra utmärkande drag för artiklarnas struktur och innehåll?)

Beskrivning av dataseten

(Vilka uppgifter får vi om datasetet? Är det något som saknas för att man ska kunna återanvända datasetet?)

Övrigt

Tidskriften ges ut av förlaget MDPI som ger sken av att ha vissa tveksamheter kring sig. Förlaget har funnits med på Bealls lista, men överklagade och togs bort. Efter detta gjorde Open Access Scholarly Publishers Association (OASPA) en undersökning och fann att förlaget lever upp till deras krav på medlemskap. Förlaget hade nivå 1 tidigare i Norska listan, men har under 2019 blivit nedgraderat till 0.

I augusti 2018 slutade tio redaktörer i tidskriften Nutrition då de ansåg att MDPI hade tvingat bort editorn-in-chief, detta på grund av att han hade en högre standard på artiklarna som skulle accepteras till tidskriften än förlaget.

Källor

Tidskriftens peer-review process https://www.mdpi.com/journal/data/guidelines [2019-03-22]

Förlagets peer review process https://www.mdpi.com/reviewers [2019-03-22]

Snabb peer review och peer review vouchers https://www.mdpi.com/journal/data

Wikipedia om förlaget https://en.wikipedia.org/wiki/MDPI [2019-03-22]

Norska listan, förlaget https://dbh.nsd.uib.no/publiseringskanaler/KanalForlagInfo.action?id=26778 [2019-03-22]