Skillnad mellan versioner av "BMC Research Notes"
Från DAU-handboken
Rad 11: | Rad 11: | ||
=== Redaktionell policy === | === Redaktionell policy === | ||
Tidskriften har ingen separat beskrivning av sin redaktionella policy, men det verkar sannolikt att de omfattas av Springer Natures generella policy. | Tidskriften har ingen separat beskrivning av sin redaktionella policy, men det verkar sannolikt att de omfattas av Springer Natures generella policy. | ||
Som författare kan du välja att publicera antingen en Research Note eller en Data Note. En Research Note är t.ex. för tillägg eller uppdateringar av redan publicerad forskning, beskrivning av biomedicinska dataset eller databaser, korta beskrivningar av forskningsprojekt som inte resulterat i publicerbara resultat, nollresultat och datahanteringsplaner. En Data Note beskriver forskningsdata kort och koncist. Syftet med en Data Note är att göra forskningsdata lättare att dela, hitta och citera. | Som författare kan du välja att publicera antingen en Research Note eller en Data Note. En Research Note är t.ex. för tillägg eller uppdateringar av redan publicerad forskning, beskrivning av biomedicinska dataset eller databaser, korta beskrivningar av forskningsprojekt som inte resulterat i publicerbara resultat, nollresultat och datahanteringsplaner. En Data Note beskriver forskningsdata kort och koncist. Syftet med en Data Note är att göra forskningsdata lättare att dela, hitta och citera. | ||
Versionen från 4 april 2019 kl. 07.14
Information om BMC Research Notes
Författare: Malin Almstedt Jansson, Karin Meyer Lundén, Jenny Johansson, Johanna Österåker
Senast uppdaterad: 2019-04-04
URL: https://bmcresnotes.biomedcentral.com
Ämnesområden/typ av data: Tidskriften stödjer och tar emot data från samtliga vetenskapliga och kliniska discipliner. De publicerar data från validerad vetenskaplig output som inte är att betrakta som färdiga forskningsresultat eller metodartiklar.
Redaktionell policy
Tidskriften har ingen separat beskrivning av sin redaktionella policy, men det verkar sannolikt att de omfattas av Springer Natures generella policy.
Som författare kan du välja att publicera antingen en Research Note eller en Data Note. En Research Note är t.ex. för tillägg eller uppdateringar av redan publicerad forskning, beskrivning av biomedicinska dataset eller databaser, korta beskrivningar av forskningsprojekt som inte resulterat i publicerbara resultat, nollresultat och datahanteringsplaner. En Data Note beskriver forskningsdata kort och koncist. Syftet med en Data Note är att göra forskningsdata lättare att dela, hitta och citera.
Peer review
Man använder sig av single-blind peer-review system, där sakkunniggranskaren vet namn och affiliering på författaren men inte det omvända. Rekrytering av sakkunniga görs i samarbete med Research Square. För BMC är det två granskare per artikel. Innan en artikel accepteras och går vidare till peer review-granskning, granskas inskickade manuskript av tidskriftens egna redaktörer och / eller granskare.
Open access
Tidskriften är guld open access, det vill säga samtliga artiklar är fritt tillgängliga på tidskriftens webbplats. APC-kostnaden är på €1180.00 för varje artikel (2019), plus eventuell VAT och lokal moms/skatt. Rabatt ges till medlemsanslutna lärosäten (LU, Chalmers, GU, UU, SU, SLU, KTH). Rabatterad eller helt avgiftsfri APC gäller för låginkomstländer. Det finns även en support för att hitta finansiering av OA-publicering. I skrivande stund (2019) ingår tidskriften i ett pilotprojekt som syftar till att prissätta publicering av en artikel baserat på typ av artikel, det vill säga Reseach Note eller Data Note. Under pilotprojektet är APC-kostnaden beräknat enligt tabell 1.
Tidskriften använder sig av licenstypen https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ för artiklar. Tidskriften tillämpar även en Open Data policy och licensen https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/ ska gälla all data publicerade i tidskriften.
Publicering av dataset
Författare måste göra datasetet öppet tillgängligt i ett repositorium (Data Note) eller i själva manuskriptet eller som en extra fil (Research Note). Data ska helst vara i maskinläsbart format (kalkylblad hellre än pdf). Tidskriften rekommenderar vissa repositorier för lagring av data.
Artiklarnas struktur
Artiklarna är uppbyggda enligt en fast struktur, som dock skiljer sig åt beroende på om det är en Research Note eller en Data Note. Fokus ligger på beskrivning av data. I såväl Research Note som Data Note är det också viktigt att ange begränsningar (rubriken Limitations), exempelvis vad gäller datainsamlingen, urval eller om data är föråldrade.
Beskrivning av dataseten
Beskrivningen av ett dataset ska innehålla:
1. en kort beskrivning - vilka data har samlats in samt en överblick över tillgängliga filer med hänvisning till tabell 1.
2. en beskrivning av insamlingsmetod - nyckelelement i metoden och om data är bearbetade, beskrivningen ska vara kort, men en mer detaljerad beskrivning ska finnas uppladdad med datasetet så att det går att reproducera datasetet.
3. en obligatorisk tabell - överblick över samtliga ingående filer och dataset inklusive filformat, identifierare och licensinformation.
Data Notes innehåller mer komplett information om dataseten än Research Notes och har till syfte att möjliggöra återanvändning av data.
Övrigt
Datahanteringsplaner kan publiceras som Research Note i tidskriften. Om datahanteringsplanen har granskats och projektet fått anslag av en större, icke-kommersiell forskningsfinansiär gör tidskriften inte alltid en egen peer-review (huvudredaktören avgör från fall till fall). Uppdateringar av datahanteringsplanen kan publiceras kostnadsfritt och länkas till den ursprungligt publicerade planen.
Källor
(Eventuella källor, med länkar.)