Åtgärder

Skillnad mellan versioner av "Open Journal of Bioresources"

Från DAU-handboken

(Information om Open Journal of Bioresources)
 
 
Rad 1: Rad 1:
Författare: Josefin Andersson, Mattias Holmgren, Frida Jönsson, Sara Viklund.
== Information om Open Journal of Bioresources ==
== Information om Open Journal of Bioresources ==



Nuvarande version från 2 maj 2023 kl. 07.07

Författare: Josefin Andersson, Mattias Holmgren, Frida Jönsson, Sara Viklund.

Information om Open Journal of Bioresources

URL https://openbioresources.metajnl.com/

Ämnesområden/typ av data:

Open Journal of Bioresources publicerar artiklar som ger en kortfattad beskrivning av en bioresurs. Tidskriften erbjuder två sektioner enligt de forskningsområden som huvudsakligen täcks av de beskrivna bioresurserna: mänskliga eller agronomiska och miljömässiga. Artiklarna i tidskriften ska vara korta på ca 1000 ord och innehålla metoderna som används för att skapa resursen, hur den lagras/organiseras, dess potential och förutsättningarna för dess återanvändning inklusive åtkomstkriterier. Artiklarna som publiceras i Open Journal of Bioresources ska ses som ett komplement till en forskningsartikel, inte en ersättning för en sådan.

Redaktionell policy

Fullständig redaktionell policy kan hittas här: https://openbioresources.metajnl.com/about/editorialpolicies Artiklarna i tidskriften är peer-reviewed för att säkerställa att de är korrekta och att bioresurserna de beskriver uppfyller tidskriftens kriterier. Bioresurser i sig granskas inte i termer av giltighet eller betydelse. Författare som vill publicera sig i tidskriften uppmanas att registrera ett konto hos ORCID för att ge författarens samtliga publikationer en unik digital identifierare. Tidskriften uppmanar starkt författare att göra den data som är associerad med publiceringen tillgänglig enligt FAIR principerna.

Peer review

Tidskriftens peer review-process syftar till att granska manuskriptets tydlighet, validitet och huruvida metodiken är god. Förlagets tidskrifter kan använda dubbelblinda, blinda eller öppna peer review-processer. Tidskrifter har också möjlighet att släppa sina peer review-kommentarer tillsammans med manuskripten, antingen i ett anonymt eller öppet format. Baserat på granskarnas bedömningar kommer redaktören att fatta beslut om författarna behöver göra revisioner, acceptera eller avvisa manuskriptet. I de flesta fall förväntas granskningsperioden ta cirka sex veckor.

Open access

Denna tidskrift ger omedelbar öppen tillgång till dess innehåll utifrån principen att göra forskning fritt tillgänglig för allmänheten stödjer ett större globalt kunskapsutbyte. Det finns inget embargo på tidskriftens publikationer. Varje artikel görs tillgängliga i PDF-format. Allt innehåll från förlaget (Ubiquity Press) görs tillgängligt under öppna licenser med hjälp av Creative Commons. Förlaget hävdar att endast CC BY uppfyller kraven för äkta öppen tillgång för tidskrifter, de föredrar även att författare ska dela forskningsdata öppet via CC0. Publiceringsavgiften är £350.

Publicering av dataset

Tidskriften tar ej emot dataset men uppmanar forskare att deponera sina data i ett repositorium som passar ämnet och har en modell för hållbarhet. Det finns en länk till en lista på rekommenderade repositorier från ”Open Access Directory” https://oad.simmons.edu/oadwiki/Data_repositories

Artiklarnas struktur

Artiklarna följer en tydlig struktur med fasta rubriker. På tidskriftens webbsida finns utförliga mallar tillgängliga. Fokus ligger på de metoder som använts för att skapa bioresursen samt en beskrivning av den. Särskild vikt läggs vid möjligheter till återanvändning av materialet inklusive åtkomstkriterier.

Beskrivning av dataseten

Datasets som refereras till rekommenderas, om möjligt, använda en av fyra öppna licenser; CCo, PDDL, CC-BY eller ODC-By för att göra dem återanvändbara.

Övrigt

Samtliga publikationer under ett år tillhör samma tidskriftsnummer, det finns ingen övrig publiceringsindelning. Artiklarna tillgängliggörs så fort de är klara för publicering.

Har 1 i norska listan, finns indexerad i DOAJ och Scopus.