Åtgärder

Skillnad mellan versioner av "Guide för inkommande data"

Från DAU-handboken

Rad 27: Rad 27:
* Vissa steg i flödet kan ske samtidigt.
* Vissa steg i flödet kan ske samtidigt.
* Några moment sker automatiskt eller genomförs av externa aktörer.
* Några moment sker automatiskt eller genomförs av externa aktörer.
* Processsteg som innehåller 'Status ändras till:' syftar på statusändring i databeskrivningen på MittSND. Se [[Manual för Mitt SND]] för mer information om statusändringar.
* Processsteg som innehåller "Status ändras till:" syftar på statusändring i databeskrivningen på Mitt SND. Se [[Manual för Mitt SND]] för mer information om statusändringar.
Relevanta processer och beslut i flödet beskrivs i [[Kontroll av inkommande data]] och [[Kontroll av metadata]]
Relevanta processer och beslut i flödet beskrivs i [[Kontroll av inkommande data]] och [[Kontroll av metadata]].




Rad 34: Rad 34:


[[Fil:Generellt arbetsflöde för hantering av inkommande data.png|centrerad|thumb|Generellt arbetsflöde för hantering av inkommande data från DAU:ens perspektiv]]
[[Fil:Generellt arbetsflöde för hantering av inkommande data.png|centrerad|thumb|Generellt arbetsflöde för hantering av inkommande data från DAU:ens perspektiv]]


==Exempel på arbetsflöde==
==Exempel på arbetsflöde==

Versionen från 14 maj 2019 kl. 10.32

Datapublicering via SND

Metadata och data som överlämnas via SND:s webbformulär behöver granskas av DAU. Alla krav på metadata uppfylls automatiskt när man använder SND:s webbformulär Mitt SND för att ladda upp, beskriva data, och fylla i alla obligatoriska fält. I formuläret finns det metadatafält som är obligatoriska för alla typer av data, med tillägg för vissa typer av data. Det finns fem enkla kontroller som behöver göras för att förbereda data för tillgängliggörande, samt en kontroll för tillhörande dokumentation. Mer information finns i kravbeskrivningsdokument och i resten av DAU-handboken.

Kontroller vid datapublicering

Genom att använda SND:s webbformulär kontrolleras obligatoriska metadatafält. Kontroll av data görs av DAU:en genom att följa checklistan på Kontroll av inkommande data. Efter att forskaren fyllt i alla fält som tycks behövas har DAU:en och SND möjlighet att granska fälten och ändra eller lägga till metadata för att uppfylla metadatakraven. DAU:en har ansvar att se till att alla nödvändiga fält för att publicera data och metadata är ifyllda.

På följande sidor får du instruktioner om hur du kan gå tillväga för att uppfylla kraven och garantierna i kravbeskrivningen:


På de här sidorna hittar du annan matnyttig information om SND:s metadataprofil, hur dokumentation skiljer sig från metadata och vad som räknas som personuppgifter:


Ett generellt arbetsflöde

En DAU:s arbete med att granska inkommande databeskrivningar kan i grova drag beskrivas enligt nedanstående figur. Några anmärkningar om flödet:

  • Ett processteg betecknas som en rektangulär låda. Ett beslut brukar vanligen betecknas som en diamant.
  • Vissa steg i flödet kan ske samtidigt.
  • Några moment sker automatiskt eller genomförs av externa aktörer.
  • Processsteg som innehåller "Status ändras till:" syftar på statusändring i databeskrivningen på Mitt SND. Se Manual för Mitt SND för mer information om statusändringar.

Relevanta processer och beslut i flödet beskrivs i Kontroll av inkommande data och Kontroll av metadata.



Generellt arbetsflöde för hantering av inkommande data från DAU:ens perspektiv

Exempel på arbetsflöde

De obligatoriska generella stegen i arbetsflödet för data och metadata som lämnas över för publicering ser i stort sett likadana ut för olika ämnesområden.[1] Däremot kan enskilda steg variera mycket mellan olika ämnesområden och datatyper. För att ge konkreta exempel på hur hanteringen av datamaterial från överlämning till publicering skulle kunna se ut har vi skapat ett antal exempel för de ämnesområden som just nu omfattas av formuläret, samt för de mest förekommande typerna av data.

Exempel på arbetsflöden inom olika ämnesområden

Exempel - Hälsodata

Exempel - Arkeologiska data

Språkdata