Åtgärder

Skillnad mellan versioner av "DataCite"

Från DAU-handboken

 
(32 mellanliggande versioner av samma användare visas inte)
Rad 1: Rad 1:
'''
Tekniska och övriga frågor angående DataCites tjänster skickas till pid@snd.gu.se'''
== Vad är DataCite? ==
== Vad är DataCite? ==


[http://datacite.org DataCite] är en internationell ideell organisation med medlemmar från mer än 20 länder över hela världen. Tillsammans arbetar dessa medlemmar för att göra det enklare att hitta, använda, länka samman och citera forskningsdata. 


DataCites främsta funktion är att erbjuda tjänster relaterade till DOI-sättning. En DOI (Digital Object Identifier) är en typ av persistent identifierare (PID), vilket är en unik kodsträng som används för att identifiera digitala objekt. Genom att sätta DOI:ar kan man skapa beständiga digitala referenser, som gör det möjligt att hitta och använda digitalt material som dokument, webbsidor, filer och annat.


== SND:s medlemskap i DataCite / Konsortiemedlemskap ==
== SND:s medlemskap i DataCite / Konsortiemedlemskap ==
Rad 7: Rad 13:
SND har varit direkt medlem hos DataCite i ett antal år, men bestämde 2020 att ta del av DataCites nya medlemskapsstruktur: konsortiemedlemskap.  
SND har varit direkt medlem hos DataCite i ett antal år, men bestämde 2020 att ta del av DataCites nya medlemskapsstruktur: konsortiemedlemskap.  


Som direkt medlem kunde SND tilldela DOI:ar, men kunde även tilldela prefix och repositoriekonton till externa aktörer, som gjorde att dessa aktorer fick sätta DOI på egen hand.  
Som direkt medlem kunde SND tilldela DOI:ar, men även prefix och repositoriekonton till externa användare, som fick sätta DOI på egen hand.  


Konsortiemedlemskapet tillåter flera organisationer att ta del av prefixtilldelnings- och repositorieskapandefunktionalitet utan att behöva gå genom SND-kontoret. Varje lärosäte får nu möjlighet att tilldela prefix och repositoriekonton inom (eller även utanför) lärosätet, till institutiner, centra, och övriga verksamheter.
Konsortiemedlemskapet tillåter flera organisationer att dela ut prefix och skapa repositorier utan att behöva gå genom SND-kontoret. Varje lärosäte får nu möjlighet att tilldela prefix och repositoriekonton inom (eller även utanför) lärosätet, till institutioner, centra, och övriga verksamheter.


== DOI, prefix och repositorier och prefix ==
== DOI, prefix och repositorier och prefix ==
Rad 15: Rad 21:
=== DOI och prefix ===
=== DOI och prefix ===


En digital object identifier (eller DOI) är en beständig identifiere som ges till elektroniska objekt. DOI är oberoende av var objektet lagras. DOI består av två delar, prefix och suffix. Prefixet består av två element, siffran 10 följd av en unik siffra, t.ex. 10.1000. Suffixet är en sträng som är unik för prefixet. Suffixet kan vara en siffra (10.1000/123456) eller ett annat unikt id,till exempel ett ISBN-nummer (10.1038/issn.1476-4687 ).
En digital object identifier (eller DOI) är en beständig identifiere som ges till digitala objekt. En DOI består av två delar, prefix och suffix. Prefixet består av två element, siffran 10 följd av en unik kombination av siffror, t.ex. 10.1000. Suffixet är en sträng som är unik för prefixet. Suffixet kan vara en siffra (10.1000/123456) eller ett annat unikt id, till exempel ett ISBN-nummer (10.1038/issn.1476-4687 ).
 
Man kan själv välja vad man sätter DOI på, och vilken granularitet man vill ha på sina digitala objekt. T.ex. kan DOI sättas på datafil, dataset, eller även på datapunkt. En DOI är oberoende av var objektet lagras.


Se DOI-handboken för mer information: https://www.doi.org/doi_handbook/2_Numbering.html#2.2.2
Se [https://www.doi.org/doi_handbook/2_Numbering.html#2.2.2 DOI-handboken] framtagen av DOI.org och DataCites [https://support.datacite.org/docs/doi-basics DOI-sida] för mer information.


=== Repositorier===
=== Repositorier===


Repositorier definieras av DataCite som en tjänst som drivs av en forskningsorganisation, där forskningsmaterial bevaras, hanteras, och tillgängliggörs. Ett repositorie representerar en enhet/verksamhet inom en medlemsorganisation.  
Repositorier definieras av DataCite som en tjänst som drivs av en forskningsorganisation, där forskningsmaterial bevaras, hanteras, och tillgängliggörs. Ett repositorium representerar alltså en enhet/verksamhet inom en medlemsorganisation.
 
Utöver vanliga repositorier tillämpar DataCite även en variant som kallas för 'Periodicals' som är mer anpassad för tidsskrifter, böcker, bloggar, och övriga digitala publikationer.


Utöver vanliga repositorier tillämpar DataCite även en variant som kallas för 'Periodicals', och somär mer anpassad för t.ex. tidsskrifter, böcker, bloggar, och övriga digitala publikationer.
I praktiken kan repositorier anses vara en behållare för ett eller flera prefix som representerar en enhet inom ett lärosäte, t.ex. en DAU, en institution, eller ett centrum.


I praktiken kan repositorier anses vara en behållare för ett eller flera prefix, och som representerar en enhet inom ett lärosäte, t.ex. en DAU, en institution, eller ett centrum.
Medlemorganisationer i SND:s DataCitekonsortium (alltså nätverksmedlemmar) kan skapa repositorier och tilldela prefix på egen hand.


Medlemorganisationer i SND:s DataCitekonsortium (alltså nätverksmedlemmar) kan skapa repositorier och tilldela prefix.


DataCites definition på repositorium: https://datacite.org/become.html


DataCites definition på repositorien: https://datacite.org/become.html
Praktiska hjälptexter om repositorier på DataCite Fabrica: https://support.datacite.org/docs/repositories
Praktiska hjälptexter om repositorier på DataCite Fabrica: https://support.datacite.org/docs/repositories


== DOI resitration policy ==
== DataCites gränsnitt - DataCite Fabrica ==


== Olika sätt att sätta DOI ==
DataCite Fabrica är ytan avsedd för att hantera repositorier, prefix, och DOI. Sidan finns på: https://doi.datacite.org
Datacite har en egen guide för Fabrica på https://support.datacite.org/docs/doi-fabrica


== Din organisationskonto dos DataCite ==


=== Inloggning ===
=== Inloggning ===
Det finns två kontotyper i Fabrica - organisationskonton och repositoriekonton. För att kunna skapa/förvalta repositorier med tillhörande konton och tilldela prefix krävs inloggning på organisationskontot. Organisationskontot ger tillgång till funktionalitet som motsvarar direkt medlemskap hos DataCite.
Repositoriekonton används för att sätta och sköta DOI, och för att uppdatera repositoriemetadata. Dessa konton tilldelas repositorieansvariga.
=== Olika sätt att registrera DOI ===
För att registrera DOI behövs inloggning på relevant repositoriekonto. Det går inte att registera DOI med organisationskontot!
DOI kan registrera på olika sätt:
* DOI kan sättas manuellt via ett formulär på DataCite Fabrica (doi.datacite.org).Det är viktigt att notera att man behöver logga in med repositoriets inloggningsuppgifter för att kunna skapa DOI och tilldela prefix. Information om att skapa DOI manuellt: https://support.datacite.org/docs/create-a-doi-via-form
* Man kan även sätta DOI via Rest API (https://support.datacite.org/docs/api), eller via övriga API:er. Den här metoden är mycket smidigare för större mängder DOI och automatiserade arbetsflöden.


=== Att skapa och hantera repositorier och prefix ===
=== Att skapa och hantera repositorier och prefix ===


=== Skapa och hantera DOI manuellt ===
Att skapa repositorier är väldigt enkelt. Det enda som behövs är ett repositorienamn och en e-postadress. Repositoriekonton skapas från organisationssidan, eller 'Consortium organization dashboard' (https://support.datacite.org/docs/consortium-organization-dashboard).
Det är viktigt att se till att nya användare kan hålla sig till DataCites DOI-registreringspolicy innan de får ett konto (https://support.datacite.org/docs/doi-registration-policy).
 
Instruktioner för att skapa ett repositorium: https://support.datacite.org/docs/create-a-repository-consortium-organizations
 
== DataCites DOI-policy ==
Tillsammans med möjligheten att skapa DOI har användare ett ansvar att använda tjänsten på ett ansvarsfullt sätt. DataCites DOI-policy innehåller fyra viktiga punkter som ska följas:
 
# DOI ska sättas enbart på objekt som användarens organisation ansvarar för. DataCite förväntar sig att alla medlemmar aktivt ska förvalta materialet som får en DOI. Det innebär att organisationen ska kunna uppdatera objekten och tillhörande metadata. Det är inte tillåtet att förse DOI till trede part. (Tips: I så fall är det bättre att skapa  ett nytt repositorium åt dem)
# Det ska inte sättas fler än en DOI på samma objekt. Här betraktar man olika versioner av ett dataset som olika objekt, eftersom de skiljer sig från varanda innehållsmässigt. Hur stora förändringar motiverar en ny DOI är däremot upp till användaren. Tänk även på frågor som upphovsrätt innan ni sätter DOI.
# DOI kan sättas på olika forskningsresultat så länge DataCites metadataschema stödjer dem (se fält 10. Resurstyp i DataCites metadataschema: https://schema.datacite.org/meta/kernel-4.3/doc/DataCite-MetadataKernel_v4.3.pdf)
# DOI måste hänvisa till en öppet tillgänglig landningssida. Själva objektet behöver inte vara öppet tillgängligt, men dess landningssida och metadata ska vara öppet tillgängliga. Mer information om hur landningssidor kan se ut: https://support.datacite.org/docs/landing-pages
 
DOI-policyn uppfylls automatiskt när man använder SNDs datapubliceringstjänster.
 
== Support/frågor ==
DataCite har väldigt bra referensmaterial på https://support.datacite.org
 
En väldigt bra resurs om DOI generellt är https://www.doi.org/doi_handbook
 
PID forum är en intresant yta där PID-relaterade frågor diskuteras, och kan vara intressant att följa: https://www.pidforum.org/
 
Tekniska och övriga frågor angående DataCites tjänster skickas till pid@snd.gu.se

Nuvarande version från 15 september 2020 kl. 09.30

Tekniska och övriga frågor angående DataCites tjänster skickas till pid@snd.gu.se


Vad är DataCite?

DataCite är en internationell ideell organisation med medlemmar från mer än 20 länder över hela världen. Tillsammans arbetar dessa medlemmar för att göra det enklare att hitta, använda, länka samman och citera forskningsdata.

DataCites främsta funktion är att erbjuda tjänster relaterade till DOI-sättning. En DOI (Digital Object Identifier) är en typ av persistent identifierare (PID), vilket är en unik kodsträng som används för att identifiera digitala objekt. Genom att sätta DOI:ar kan man skapa beständiga digitala referenser, som gör det möjligt att hitta och använda digitalt material som dokument, webbsidor, filer och annat.

SND:s medlemskap i DataCite / Konsortiemedlemskap

SND har varit direkt medlem hos DataCite i ett antal år, men bestämde 2020 att ta del av DataCites nya medlemskapsstruktur: konsortiemedlemskap.

Som direkt medlem kunde SND tilldela DOI:ar, men även prefix och repositoriekonton till externa användare, som fick sätta DOI på egen hand.

Konsortiemedlemskapet tillåter flera organisationer att dela ut prefix och skapa repositorier utan att behöva gå genom SND-kontoret. Varje lärosäte får nu möjlighet att tilldela prefix och repositoriekonton inom (eller även utanför) lärosätet, till institutioner, centra, och övriga verksamheter.

DOI, prefix och repositorier och prefix

DOI och prefix

En digital object identifier (eller DOI) är en beständig identifiere som ges till digitala objekt. En DOI består av två delar, prefix och suffix. Prefixet består av två element, siffran 10 följd av en unik kombination av siffror, t.ex. 10.1000. Suffixet är en sträng som är unik för prefixet. Suffixet kan vara en siffra (10.1000/123456) eller ett annat unikt id, till exempel ett ISBN-nummer (10.1038/issn.1476-4687 ).

Man kan själv välja vad man sätter DOI på, och vilken granularitet man vill ha på sina digitala objekt. T.ex. kan DOI sättas på datafil, dataset, eller även på datapunkt. En DOI är oberoende av var objektet lagras.

Se DOI-handboken framtagen av DOI.org och DataCites DOI-sida för mer information.

Repositorier

Repositorier definieras av DataCite som en tjänst som drivs av en forskningsorganisation, där forskningsmaterial bevaras, hanteras, och tillgängliggörs. Ett repositorium representerar alltså en enhet/verksamhet inom en medlemsorganisation.

Utöver vanliga repositorier tillämpar DataCite även en variant som kallas för 'Periodicals' som är mer anpassad för tidsskrifter, böcker, bloggar, och övriga digitala publikationer.

I praktiken kan repositorier anses vara en behållare för ett eller flera prefix som representerar en enhet inom ett lärosäte, t.ex. en DAU, en institution, eller ett centrum.

Medlemorganisationer i SND:s DataCitekonsortium (alltså nätverksmedlemmar) kan skapa repositorier och tilldela prefix på egen hand.


DataCites definition på repositorium: https://datacite.org/become.html

Praktiska hjälptexter om repositorier på DataCite Fabrica: https://support.datacite.org/docs/repositories

DataCites gränsnitt - DataCite Fabrica

DataCite Fabrica är ytan avsedd för att hantera repositorier, prefix, och DOI. Sidan finns på: https://doi.datacite.org Datacite har en egen guide för Fabrica på https://support.datacite.org/docs/doi-fabrica


Inloggning

Det finns två kontotyper i Fabrica - organisationskonton och repositoriekonton. För att kunna skapa/förvalta repositorier med tillhörande konton och tilldela prefix krävs inloggning på organisationskontot. Organisationskontot ger tillgång till funktionalitet som motsvarar direkt medlemskap hos DataCite.

Repositoriekonton används för att sätta och sköta DOI, och för att uppdatera repositoriemetadata. Dessa konton tilldelas repositorieansvariga.


Olika sätt att registrera DOI

För att registrera DOI behövs inloggning på relevant repositoriekonto. Det går inte att registera DOI med organisationskontot!


DOI kan registrera på olika sätt:


  • DOI kan sättas manuellt via ett formulär på DataCite Fabrica (doi.datacite.org).Det är viktigt att notera att man behöver logga in med repositoriets inloggningsuppgifter för att kunna skapa DOI och tilldela prefix. Information om att skapa DOI manuellt: https://support.datacite.org/docs/create-a-doi-via-form


  • Man kan även sätta DOI via Rest API (https://support.datacite.org/docs/api), eller via övriga API:er. Den här metoden är mycket smidigare för större mängder DOI och automatiserade arbetsflöden.

Att skapa och hantera repositorier och prefix

Att skapa repositorier är väldigt enkelt. Det enda som behövs är ett repositorienamn och en e-postadress. Repositoriekonton skapas från organisationssidan, eller 'Consortium organization dashboard' (https://support.datacite.org/docs/consortium-organization-dashboard). Det är viktigt att se till att nya användare kan hålla sig till DataCites DOI-registreringspolicy innan de får ett konto (https://support.datacite.org/docs/doi-registration-policy).

Instruktioner för att skapa ett repositorium: https://support.datacite.org/docs/create-a-repository-consortium-organizations

DataCites DOI-policy

Tillsammans med möjligheten att skapa DOI har användare ett ansvar att använda tjänsten på ett ansvarsfullt sätt. DataCites DOI-policy innehåller fyra viktiga punkter som ska följas:

  1. DOI ska sättas enbart på objekt som användarens organisation ansvarar för. DataCite förväntar sig att alla medlemmar aktivt ska förvalta materialet som får en DOI. Det innebär att organisationen ska kunna uppdatera objekten och tillhörande metadata. Det är inte tillåtet att förse DOI till trede part. (Tips: I så fall är det bättre att skapa ett nytt repositorium åt dem)
  2. Det ska inte sättas fler än en DOI på samma objekt. Här betraktar man olika versioner av ett dataset som olika objekt, eftersom de skiljer sig från varanda innehållsmässigt. Hur stora förändringar motiverar en ny DOI är däremot upp till användaren. Tänk även på frågor som upphovsrätt innan ni sätter DOI.
  3. DOI kan sättas på olika forskningsresultat så länge DataCites metadataschema stödjer dem (se fält 10. Resurstyp i DataCites metadataschema: https://schema.datacite.org/meta/kernel-4.3/doc/DataCite-MetadataKernel_v4.3.pdf)
  4. DOI måste hänvisa till en öppet tillgänglig landningssida. Själva objektet behöver inte vara öppet tillgängligt, men dess landningssida och metadata ska vara öppet tillgängliga. Mer information om hur landningssidor kan se ut: https://support.datacite.org/docs/landing-pages

DOI-policyn uppfylls automatiskt när man använder SNDs datapubliceringstjänster.

Support/frågor

DataCite har väldigt bra referensmaterial på https://support.datacite.org

En väldigt bra resurs om DOI generellt är https://www.doi.org/doi_handbook

PID forum är en intresant yta där PID-relaterade frågor diskuteras, och kan vara intressant att följa: https://www.pidforum.org/

Tekniska och övriga frågor angående DataCites tjänster skickas till pid@snd.gu.se